Narrativiteit, intertekstualiteit en onderzoek

Narrativiteit
Het vertellen van verhalen, oftewel storytelling, gaat uit van narrativiteit. Maar wat is narrativiteit nu eigenlijk? Narratief is eigenlijk gewoon een verhaal. Kenmerkend is dat het een begin, midden en eind heeft en het personage hierin een verandering ondergaat. Dit wordt een canonieke vertelstructuur genoemd. Naast deze vertelstructuur heb je nog narratieve complexitieit. Dit houdt in dat er geen standaard “begin, midden, eind” structuur is maar er is gespeeld met de tijd. Zo begint de film bijvoorbeeld in de toekomst en eindigt deze in het heden. Kortom: bij narrativiteit denk je aan alles wat betrekking heeft op het verhaal van de film.

Intertekstualiteit
Intertekstualiteit is het verwijzen naar andere teksten of beelden. Hier wordt bijvoorbeeld een bepaalde scene overgenomen uit een andere bron. Dit wordt vaak gedaan om iets duidelijker te maken. Zo kan er bijvoorbeeld gebruik worden gemaakt van een bepaalde acteur die bekend is van een andere film. Deze herken je en verwijst naar het personage uit de andere film. Een goed voorbeeld van intertekstualiteit zijn de films Romeo & Julia en Titanic. Het gaat beide over een man en vrouw die zeer verschillend zijn qua klasse. Toch willen ze ondanks deze verschillen bij elkaar zijn, ongeacht wat anderen erover denken.

Zowel narrativiteit als intertekstualiteit is interessant en belangrijk om te gebruiken als CMD’er. Het gaat over het overbrengen van een verhaal en is dat niet juist wat wij willen? Een verhaal communiceren aan de doelgroep. En dit kan op verschillende manieren. Bijvoorbeeld door middel van storytelling of het verwijzen naar een bekend beeld of tekst. Zo breng je je verhaal goed over of bereik je de doelgroep door een bekende verwijzing.

 

Mijn onderzoek (audio)
Ik heb audio als thema toegewezen gekregen. Binnen audio heb je twee categorieën: diëgetisch en non-diëgetisch geluid. Diëgetisch geluid is het geluid waarvan je direct hoort wat er op beeld gebeurd. Non-diëgetisch geluid is daarentegen geluid wat later aan de film is toegevoegd. Denk bijvoorbeeld aan muziek. Non-diëgetisch geluid heeft ook te maken met sound design. Sound design is de creatie van alle niet-gecompneerde geluidselementen in bijvoorbeeld een film. Het kan ook gedefinieerd worden als de manipulatie van audio-elementen om een bepaald gewenst effect te bereiken.

Ik ben nog bezig met het zoeken van de juiste film maar bijvoorbeeld The Lord Of The Rings of Wall-E spreekt met aan omdat me bij is gebleven dat de audio indruk op me maakte.

Ook heb ik gezocht naar onderzoek voorbeelden binnen dit thema en kwam op het volgende:

  • Soundtracks
  • Achtergrond muziek, versterkt emoties? Wat als je dat weg zou laten
  • Waarom speelt audio in … een grote/versterkende rol?
  • Wat doet het het weglaten van audio binnen een film?
  • Hoe zorgt sound design ervoor dat het non-diëgetisch geluid geloofwaardig is? Timing etc.

 

Zeer beknopt maar vanuit hier ben ik op de volgende twee (voorlopige) hoofdvragen gekomen:

  1. Hoe draagt de non-diëgetische audio bij aan het versterken van emoties in de film The Lord Of The Rings?
  1. Hoe zorgt sound design ervoor dat het non-diëgetische geluid geloofwaardig is in de film Wall-E?

 

Sharon Kneepkens

Advertenties

2 gedachten over “Narrativiteit, intertekstualiteit en onderzoek”

  1. Hey Sharon, goed werk! Je vraagstellingen zijn al van goede kwaliteit. Sta er bij stil dat je in je onderzoek alle termen die je gebruikt eerst moet definieren. Dus als je voor je eerste optie gaat moet je ook emotie definieren (Nico Frijda is daar een goede voor, zijn boek ‘de Emoties’) en een soort kiezen. Ook oppassen dat je niet al een conclusie meegeeft in je vraagstelling, dus gebruik ‘Hoe ZOU … kunnen toevoegen aan…” Goed bezig!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s