Narrativiteit & Intertekstualiteit

Narrativiteit is in zijn breedste begrip een specifiek karakteristiek of een geheel van karakteristieken die iets tot een verhaal maakt. Het gaat dus over het vertellen van een verhaal, waarin personages voorkomen die handelingen verrichten. Deze handelingen nemen een bepaalde tijdsduur in beslag en spelen zich af in een ruimte en een tijd. Het geheel wordt de lezer of kijker meegedeeld vanuit een perspectief. Dit samen met personages en conflict zijn de ingrediënten voor de narratieve elementen in een verhaal. Met deze narratieve elementen zorg je ervoor dat het verhaal op de juiste manier gestructureerd is waardoor het bij de lezer of kijker blijft hangen.

Kenmerkend voor narrativiteit is de opbouw van een verhaal. Volgens Aristoteles zijn dit zeven fases: de expositie, ookwel het begin genoemd; het motorisch moment; het conflict, deze is altijd nodig, het keerpunt, de climax, de ommekeer; en de afwikkeling, wat tevens het einde van het verhaal aangeeft.

En dan is er nog intertekstualiteit. De meest eenvoudige vorm van intertekstualiteit is het concept waarbij teksten, woorden en begrippen van andere teksten ‘lenen’. Deze woorden en begrippen kunnen zo veel en groots zijn als een ideologie of zo weinig en klein als een zin. De teksten van auteurs die actief van eerdere teksten woorden en zinnen lenen, beginnen zo meer lagen van betekenis te krijgen. Een ander kenmerk van intertekstualiteit die tot uiting komt wanneer een tekst in het licht van een andere tekst wordt gelezen, zijn de veronderstellingen van eerdere teksten die dan vorm geven aan de manier waarop de nieuwe tekst wordt geïnterpreteerd.

Een voorbeeld van intertekstualiteit is het gebruik van de speech, gehouden in “The Great Dictator” door Charlie Chaplin, als een couplet in het nummer “Iron Sky” van Paolo Nutini (1).

( (1) April, C. (2014) Paolo Nutini Lyrics. Geraadpleegd op 20 april 2016, van http://www.azlyrics.com/lyrics/paolonutini/ironsky.html)

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s