Onderzoeksopzet

(Hoe draagt de storytelling van AXE reclames bij aan de marketing gericht naar mannen?

Hoe daagt de storytelling bij aan de uitleg van schizofrenie in het verhaal van A Beautiful Mind?)

Hoofdvraag:

Op welke manier is de tragedie volgens Aristoteles toegepast in de film A Beautiful Mind?

Deelvragen:

  • Op welke wijze wordt de ondergang van de hoofdpersoon verteld?
  • Hoe wordt het publiek in de maling genomen doormiddel van het verhaal?
  • Wie is de held in het verhaal?
  • Welk meeslepende grote thema is aanwezig bij de film A Beautiful Mind?

Uitleg van de hoofdvraag

De hoofdvraag is gebaseerd op de theorie van Aristoteles. In elk verhaal zit een begin midden en een einde. Niet altijd op deze volgorde, maar een goed verhaal bevat de 3 delen. Verschillende elementen die dit geheel tot een eenheid maken zijn gebruik van tijd, plaats en handeling. Daarnaast had Aristoteles een groot onderscheid tussen tragedie en komedie. In mijn onderzoek zal de focus liggen op het tragedie gedeelte. Aangezien de film niet komisch bedoelt is.

Relevantie van het onderwerp

In de film A Beautiful Mind wordt gebruik gemaakt van tragedie om de ziekte schizofrenie weer te geven. In hoeverre hebben ze gekeken naar Aristoteles zijn theorie? Is er überhaupt wel gebruik van gemaakt of zijn ze een eigen route ingeslagen?

Verdeling van de hoofdvraag in relevante deelvragen

De tragedie volgens Aristoteles is onderverdeeld in verschillende delen om te constateren dat het een hogere kunst van tragedie is. Deze 4 onderdelen zijn; Ondergang van de hoofdpersoon (door lot of eigen toedoen), Loutering van het publiek, Gaat over held(inn) en Meeslepende grote thema’s (Dood, liefde, macht etc..). De deelvragen die ik ga toepassen sluiten hierop aan.

Je aannames en bevindingen op basis van je vooronderzoek

x

Relevante bronnen aan de hand van APA systeem

x

Je keuze voor audiovisueel materiaal

x







Eén gedachte over “Onderzoeksopzet”

  1. Hey Jur, interessante opties bij je hoofdvragen. Beiden goede mogelijkheden! Als tip wil ik je meegeven in de deelvragen eerst wat te definieren voordat je toepast. Dus uitleggen wat de tragedie betekent volgens Aristoteles. Ook zou ik de formulering van je hoofdvraag aanscherpen door toe te voegen: ‘de kunstvorm tragedie…’. De deelvragen kan je misschien ook samenvoegen zodat het er niet teveel worden. Succes en tot volgende les, gaan we dan verder kijken! Zorg dat je de vragen dan zoveel mogelijk definitief hebt (zie handleiding voor de onderzoeksopdracht)

    Like

Plaats een reactie